3D-tulostus ja ammatit

3D-tulostus (tai 3D-printtaus) on menetelmä, jossa luodaan kolmiulotteisia objekteja lisäämällä kerroksia materiaalia päällekkäin. Tämä tapahtuu yleensä käyttämällä tietokoneavusteista suunnittelua (CAD), joka luo digitaalisen mallin esineestä. Tämä malli siirretään sitten 3D-tulostimeen, joka lukee sen ja luo sitten fyysisen kopion esineestä lisäämällä materiaalia kerros kerrokselta. 3D-tulostus on tullut yhä suositummaksi sen monipuolisuuden ja nopeuden vuoksi. Sitä käytetään laajasti monilla aloilla, kuten lääketieteessä, insinööritieteissä, arkkitehtuurissa ja muotoilussa. Tämä menetelmä mahdollistaa monimutkaisten ja tarkkojen osien valmistamisen nopeammin ja edullisemmin kuin perinteiset valmistusmenetelmät, kuten CNC-jyrsintä tai valettu muovaus. Materiaalit, joita käytetään 3D-tulostuksessa, vaihtelevat muovista metalliin ja jopa biologisiin materiaaleihin, kuten soluihin ja proteiineihin. Jokaisella materiaalilla on oma etunsa ja sovellusalueensa, ja uusia materiaaleja kehitetään jatkuvasti. 3D-tulostus on tulevaisuudessa todennäköisesti yhä laajemmin käytetty teknologia, ja sen käyttömahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

Ammatit 

3D-tulostus on vaikuttanut moniin ammatteihin, joissa käytetään valmistus- tai prototyyppien valmistusprosesseja. Tässä on muutamia esimerkkejä ammateista, joissa 3D-tulostus on tullut tärkeäksi työkaluksi:

 1. Suunnittelijat ja insinöörit: 3D-tulostus mahdollistaa suunnittelijoiden ja insinöörien luoda nopeasti ja helposti prototyyppejä ja osia, jotka voidaan testata ennen kuin ne valmistetaan massatuotannossa. Tämä nopeuttaa suunnitteluprosessia ja vähentää kustannuksia.
 2. Arkkitehdit: Arkkitehtien on mahdollista käyttää 3D-tulostusta luodakseen pienoismalleja rakennuksistaan, jotta he voivat tarkastella rakennusten muotoja ja tiloja ennen varsinaista rakentamista.
 3. Lääketieteen ammattilaiset: Lääketieteen ammattilaiset käyttävät 3D-tulostusta monin tavoin, kuten proteesien ja ortopedisten laitteiden valmistamiseen sekä elinsiirtojen valmisteluun. 3D-tulostus mahdollistaa räätälöityjen ja yksilöllisten ratkaisujen luomisen potilaan tarpeiden mukaisesti.

Kultasepät ja koruntekijät ja 3D-tulostus

Kultasepät ja koruntekijät ovat perinteisesti käyttäneet käsityötaitojaan ja perinteisiä menetelmiä valmistaakseen koruja ja muita koriste-esineitä. Kuitenkin nykyaikana 3D-tulostuksen kehittyminen on avannut uusia mahdollisuuksia myös koruntekijöille. 3D-tulostus mahdollistaa monimutkaisten korujen suunnittelun ja valmistuksen, joita ei välttämättä olisi mahdollista toteuttaa perinteisillä menetelmillä. Lisäksi 3D-tulostus tarjoaa mahdollisuuden nopeaan prototypointiin ja muutosten tekemiseen suunnitteluvaiheessa. Monet koruntekijät käyttävät nykyään 3D-suunnitteluohjelmia suunnitelmiensa luomiseen, joita he sitten lähettävät 3D-tulostimelle. Tulostimen avulla he voivat tuottaa koruja useista eri materiaaleista, kuten kullasta, hopeasta ja platinalta. Vaikka 3D-tulostus on tuonut uusia mahdollisuuksia koruntekijöille, perinteiset käsityötaito ja tekniikat ovat edelleen tärkeitä korujen valmistuksessa. Monet kultasepät ja koruntekijät yhdistävätkin 3D-tulostuksen ja perinteiset menetelmät valmistaakseen ainutlaatuisia koruja ja koriste-esineitä.

Tulevaisuuden ammatit ja 3D-tulostus

3D-tulostus tulee todennäköisesti vaikuttamaan moniin tulevaisuuden ammatteihin. Tässä joitakin esimerkkejä:

 1. 3D-suunnittelija: Tulevaisuudessa tulee olemaan suuri kysyntä ammattilaisille, jotka osaavat käyttää 3D-suunnittelutyökaluja. He suunnittelevat erilaisia esineitä, kuten kuluttajatuotteita, lääketieteellisiä laitteita, koruja ja huonekaluja.
 2. 3D-tulostuksen asiantuntija: Tämä ammattilainen osaa käyttää 3D-tulostimia, ymmärtää erilaisia materiaaleja ja tietää, miten tulostimen asetuksia säädellään erilaisia tulosteita varten. Hän osaa myös huoltaa tulostimia ja korjata mahdolliset viat.
 3. 3D-tulostusarkkitehti: Tulevaisuudessa arkkitehdit voivat hyödyntää 3D-tulostusta esimerkiksi rakennusosien valmistamisessa. 3D-tulostusarkkitehti osaa suunnitella erilaisia rakennusosia ja tulostaa ne.
 4. Lääketieteellinen 3D-tulostaja: Lääketieteellisessä 3D-tulostuksessa voidaan valmistaa erilaisia proteseja, implantteja ja muita lääketieteellisiä laitteita. Tämä ammattilainen osaa käyttää erilaisia materiaaleja, kuten bioyhteensopivia materiaaleja, ja osaa suunnitella laitteita, jotka ovat yksilöllisiä potilaan tarpeisiin.
 5. 3D-grafiikan suunnittelija: 3D-grafiikan suunnittelija suunnittelee 3D-malleja ja animaatioita esimerkiksi peleihin, elokuviin ja mainoksiin.

Näiden lisäksi 3D-tulostus tulee todennäköisesti vaikuttamaan moniin muihin ammatteihin, kuten esimerkiksi korjaamoteknikot, insinöörit, arkkitehdit ja taiteilijat. 3D-tulostus tarjoaa monia uusia mahdollisuuksia ja innovaatioita eri aloille, joten sen käyttö tulee varmasti kasvamaan tulevaisuudessa.

3D-tulostimien valmistaja

On olemassa useita 3D-tulostimien valmistajia, jotka tarjoavat laadukkaita tulostimia eri käyttötarkoituksiin. Joitakin suosituimpia 3D-tulostimien valmistajia ovat:

 1. Stratasys: Stratasys on yksi johtavista 3D-tulostimien valmistajista maailmassa, ja se tarjoaa laajan valikoiman ammattikäyttöön suunniteltuja tulostimia.
 2. Ultimaker: Ultimaker on hollantilainen 3D-tulostimien valmistaja, joka keskittyy käyttäjäystävällisiin ja monipuolisiin tulostimiin.
 3. MakerBot: MakerBot on yhdysvaltalainen 3D-tulostimien valmistaja, joka on erikoistunut kuluttajakäyttöön suunnattuihin tulostimiin.
 4. Formlabs: Formlabs on amerikkalainen 3D-tulostimien valmistaja, joka tunnetaan korkealaatuisista stereolitografisista tulostimistaan.
 5. 3D Systems: 3D Systems on yksi vanhimmista 3D-tulostimien valmistajista, joka on ollut mukana alalla jo vuodesta 1986.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä 3D-tulostimien valmistajista, sillä markkinoilla on paljon muitakin valmistajia, jotka tarjoavat erilaisia 3D-tulostimia eri käyttötarkoituksiin.